دو هفته نامه نوید خراسان شماره 296
دو هفته نامه نوید خراسان شماره 296
هفته انمه نویدخراسان
بیست و ششم اسفند مـاه1396؛ جمادی الثانی 1439؛ مارس 2018؛سـال پانزدهم ؛ شـمـاره 296؛ 4صـفـحـه
نشریه :خبری ،تحلیلی سیاسی،اجتماعی و فرهنگی خ راسان های شمالی ،جنوبی و رضوی
دید و بازدید نوروزی در زعفرانی ترین شهر ایران
1
2
خبر
هفته انمه نویدخراسان
بیس و ششم اسفند ماه / 1396سال پانزدهم /شماره 296
خبر
امادگی ستاد اجرایی خدمات سفر تربت
حیدریه در استقبال از مسافرین نوروزی
رییس اداره میراث فرهنگی و گردشگری ودبیر
ستاد خدمات سفر شهرستان تربت حیدریه
گفت باتوجه به قرار گرفتن شهرستان تربت
حیدریه در دروازه ورودی مشهدالرضا و عبور
میلیونها زایر و گردشگر از این شهرستان ,لذا
کلیه اعضای ستاد امادگی کامل جهت استقبال
شایسته از زایرین امام رضا (ع) را دارند.
علی محمدی افزود:ضمن فعال نمودن کمیته
های دهگانه ستاد ,کمیته اسکان با 19اموزشگاه
152کالس ،سه مهمانسرا با 112اتاق و همچنین
خوابگاههای دانشجویی دانشگاهها و واحدهای
اقامتی اداری ،مساجد و بقاع متبرکه ,کمپ ها
و پارکها جهت مواقع اضطراری امادگی کامل
دارند.
رییس اداره میراث فرهنگی خاطرنشان کرد:یجاد
16ایستگاه استقبال ،اطالع رسانی و پذیرایی
در محورها و داخل شهر ،برپایی 5بازارچه
سوغات و صنایع دستی ،ساماندهی کلیه اماکن
تاریخی و گردشگری و بقاع متبرکه اماده
استقبال از مسافرین می باشند.
محمدی فعال نمودن کمیته زیباسازی و تبلیغات
محیطی متناسب ,تهیه هزاران بروشور و اقالم
فرهنگی -تبلیغاتی ومعرفی جاذبه های تاریخی
و گردشگری ،برگزاری گشت های مشترک
واحد نظارت و بازرسی و ...را از دیگر اقدامات
میراث فرهنگی برشمرد.
خراسان رضوی برگزار می کند:
جشن پیوند مهر و دوستی ایرانیان
نوورز امسال خراسان رضوی با جشن نوروزگاه
به استقبال گردشگران می رود.
مدیرکل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و
گردشگری خراسان رضوی گفت :نوروز امسال
جشن نوروزگاه در شهرهای خواف ،کالت و
گناباد برگزار می شود.
ابوالفضل مکرمی فر افزود :همچنین در مجموعه
های تاریخی نظیر ارامکاه فردوسی ،ارمگاه خیام
و عطار نیز مراسم ویژه ای برگزار می شود.
وی با بیان اینکه در ایام نوروز تمام اماکن
تاریخی از صبح تا شب به صورت یکسره به
روی گردشگران و زایران باز خواهد بود ،گفت:
همچنین نمایشگاه ها ،بازارچه های عرضه
صنایع دستی مناطق مختلف استان خراسان روی
با همکاری بخش خصوصی دایر خواهد بود.
مکرمی فر افزود :تیم های گشت و نظارت بر
اماکن پذیرایی و اقامتی نیز ضمن سرکشی ،بر
نحوه ارایه خدمات ان ها نظارت خواهند داشت
و زائران و مسافران نیز می توانند شکایت های
احتمالی خود را در سراسر استان به همکاران
ما ارایه کنند.
وی در ادامه در خصوص موضوع باستان
شناسی مناطق مختلف استان اظهار کرد :سیاست
کاری ما برای سال اینده بهره گیری از نیروهای
متخصص دانشگاهی در امر شناسایی ،اکتشاف
و مرمت اثار باستانی خواهد بود.
........................................ ........ ..................................................
عضو هیات علمی دانشگاه:
مروارید تربت حیدریه در صدف غفلت های تاریخی مخفی و مهجور مانده است
عضو هیات علمی و مدیر گروه گردشگری
موسسه اموزش عالی بینالود گفت :با وجودی که
بین 80تا 90درصد تولید و استحصال زعفران
جهان به در ایران و بخش اعظم ان درتربت
حیدریه اختصاص دارد ،اما هنوز جایگاه شایسته
و بایسته این شهرستان از این حیث فرصت ظهور
و بروز نیافته است.
فرید جواهرزاده افزود :اهمیت این غفلت زمانی
بیشتر مشخص می شود که بدانیم امروز تربت
حیدریه با این حجم زیاد تولید قادر است خود
را به عنوان برند زعفران طالی سرخ استان ،ایران
و جهان مطرح کند ،اما متاسفانه هنوز این اتفاق
مبارک در این شهرستان نیافتاده است.
وی با بیان اینکه در حوزه ابریشم نیز شاهد وقوع
چنین اتفاق مثبتی نیستیم ،گفت :پیشنهاد من به
مسووالن و به خصوص بخش خصوصی ان است
که در قالب جشنواره های متعدد ،بازارچه ها و
مراکز عرضه سوغات و هدایا این دو محصول
انحصاری خود را در حجم باال و به دفعات
نامحدود معرفی کنند.
از مجموع 82هزار هکتار اراضی زیر کشت
زعفران استان خراسان رضوی ،هشت هزار و 500
هکتار یعنی معادل 12درصد استان به اراضی
شهرستان تربت حیدریه و از مجموع افزون بر
50هزار هکتار عرصه کشاورزی شهرستان زاوه،
12هزار هکتار معادل 17درصد ظرفیت استان به
کشت زعفران اختصاص دارد.
در سطح استان 117هزار خانوار به کشت
زعفران مشغول هستند که از این
میزان بین 14تا 15هزار خانوار
به زعفران کاران تربت حیدریه
اختصاص دارد و تعداد بهره
برداران بخش کشاورزی زاوه نیز
17هزار نفر است که بالغ بر 90
درصد ان ها به کشت زعفران
مشغول هستند.
اکنون به ازای هر هکتار زمین
زعفران 220 ،نفر روز مشغول کار
هستند که در کل 70هزار نفر
اشتغال مستقیم و دو تا سه برابر
این رقم ،اشتغال غیرمستقیم به
دست می اید.
در حالی که متوسط تولید زعفران
در استان چهار کیلوگرم در هر هکتار است ،این
رقم در شهرستان تربت حیدریه بین 3.8تا 4.1
کیلوگرم در هکتار است که در سال تولید 32تن
زعفران خشک را برای این خطه به همراه دارد.
در شهرستان زاوه نیز همین ارقام وجود دارد با
این تفاوت که سال 95بدلیل کاهش نزوالت
جوی و سرمازدگی میزان برداشت زعفران با 30
درصد کاهش نسبت به سال قبل ،به 28تن رسید،
اما به طور کلی متوسط برداشت در این شهرستان
40تن در سال است.
اکنون از هزار و 200کارگاه سنتی ابریشم کشی
در بخش بایگ شهرستان تربت حیدریه تنها 400
کارگاه فعال است که 75کارگاه از این تعداد در
روستای بسک واقع است.
تعداد بهره برداران کرم ابریشم در خراسان
رضوی ،سه هزار و 102نفر است که از این تعداد
هزار و 123نفر در منطقه تربت حیدریه مشغول
به کار هستند.
شهر بایگ یکی از چهار بخش شهرستان تربت
حیدریه دارای هشت روستا شامل بسک ،حصار،
رود معجن ،خورشبر ،سرخ اباد ،رزگ و فدیهه،
هزار و 105خانوار و نزدیک به هفت هزار نفر
جمعیت است که در 20کیلومتری غرب تربت
حیدریه واقع است و روستای بسک نیز دارای
380نفر جمعیت است که در قالب 116خانوار
در فاصله سه کیلومتری شهر بایگ قرار دارد.
سمنو ای سمنو مال پای هفت سین سمنو
نگاهی به یکی از رس م های نوروزی منطقه تربت حیدریه
یکی از رسم هایی که از دیرباز در
منطقه تربت حیدریه (تربت حیدریه،
زاوه و مه والت) جریان داشته و دارد،
پخت 'سمنو' در استانه عید نوروز
است.
پیش درامد:
به گزارش نوید خراسان؛هر چند
بسیاری از ایین کهن پارسی مربوط
به دوران پیش از اسالم است ،اما بعد
از اسالم نیز از انجا که این سنن هیچ
تضادی با قوانین اسالمی نداشتند ،نه
تنها محو نشدند ،بلکه به دلیل قرابت
و عالقه فکری و فرهنگی مردم ایران
به خاندان پیامبر(ص) با رنگ و لعاب
فرهنگ اسالمی عجین شده و تداوم
یافتند که از جمله این رسم ها می توان به 'ایین
سمنوپزی' یا 'حلوای حضرت فاطمه زهرا(س)'
اشاره کرد.
در رابطه با این موضوع پژوهشگر و محقق تاریخ
محلی تربت حیدریه گفت :بر اساس یک رسم
قدیمی مردم منطقه تربت حیدریه معتقد هستند
سمنو را باید از بهترین نوع گندم تهیه و بنا به
ارادت قلبی به خاندان پاک حضرت رسول(ص)
به نام 'حلوای' حضرت فاطمه (س) متبرک کرد.
ارزو علومی افزود :بر این اساس ابتدا گندم سمنو
را سه باز زیر اب روان ،مطهر و یا کر می گرفتند
و بعد از سه روز که به قول تربتی ها گندم 'نیش
' می کشید یا جوانه می زد از ظرف نخست خالی
کرده و داخل 'دوری مسی' یا همان سینی که
'دوری مسی' کمی از سینی بزرگتر است ،پهن
ی کردند.
م
وی گفت :گندم نیش کشیده را هر کس بسته به
مصرفش داخل 2یا سه 'دوری مسی' پهن می کرد
و یک پارچه تمیز را ،روی گندم ها قرار داده و هر
ی کرد.
روز با هر نیت و ارزویی خیس م
علومی با بیان اینکه بانوان در تمام مدت نیش
کشیدن جوانه گندم سمنو و در مدتی که
می خواهند سمنو درست کنند چشم انتظار بارش
باران هستند ،اظهار کرد :این بدان خاطر است که
معتقدند اگر باران روی گندم نیش کشیده ببارد
هم عطر ،شیرینی و هم طعم سمنو بهتر می شود.
وی در خصوص مراحل پختن سمنو نیز گفت:
بعد از چند روز که جوانه گندم رشد کرد و قد
کشید و ریش ه ها بهم بافته شد ،به وسیله چاقو
انرا برش می زنند و باید در نظر داشت اندازه قد
جوانه گندم در طعم و شیرینی سمنو تاثیر دارد و
بهترین جوانه گندم ،جوانه ای است که بین 2تا
سه سانتیمتر قد کشیده باشد و بیشتر از 8سانتیمتر
ی گویند.
را تربتی ها در اصطالح ' خرشده' م
این کارشناس ارشد تاریخ فرهنگ و تمدن ملل
اسالمی افزود :هر قطعه و قسمت برش خورده
را وزن کرده و به ازای هر سیر جوانه گندم ،یک
من (سه کیلو) ارد می ریزند که این اندازه دقیق
سمنو است.
علومی همچنین گفت :بهتر است برای پخت سمنو
از اردی استفاده شود که بوسیله اسیاب سنگی
تهیه شده باشد زیرا گندم باید دوباره داغ بشود
و اگر در اسیاب سنگی ارد نشده باشد ،خواص
خود را هنگام پخت از دست می دهد.
وی با بیان اینکه در قدیم معموال چند نفر از زنان
در همسایگی یکدیگر خانه ای را برای گرفتن شیره
گندم جوانه زده ،انتخاب می کردند زیرا پختن
سمنو سخت است ،افزود :بانوان منطقه 'هاون
هایی' اورده و گندم جوانه زده شده را مرتب اب
ی کوبند و اگر اب باران داشته باشند ،از
زده و م
اب باران استفاده می کنند و این کار را تا موقعی
که رنگ شیره جوانه گندم همچون رنگ اب شود،
ادامه می دهند.
علومی افزود :بعد از گرفتن شیره گندم ،مدت
یک شب صبر می کنند تا 'عیاس بخورد' یعنی
یک شب بر ان بگذرد تا در این مدت گندم،
ی هایش ته
خواص خودش را بگیرد و ناخالص
نشین شوند.
وی گفت :بعد از این مدت که اب قسمت باال
صاف و تمیز ماند ،ان را از روی ته نشین ها گرفته
ی کنند که این مرحله را 'سمنو
و با ارد مخلوط م
را ور مشارنند' ،می گویند.
علومی با بیان اینکه بانوان شهرستان زاوه سمنو را
در شب بار می گذارند زیرا معتقدند
نباید چشم ناپاک به ان بیفتد که اگر
چشم ناپاک به ان بیفتد ،از قداست
معنوی ان کاسته خواهد شد و سمنو
رنگ و طعم بدی می یابد ،افزود :غالبا
زنان با وضو به پخت سمنو می پردازند
و در هنگام بار گذاشتن ،مرتب زنان
مخلوط ارد و شیره جوانه گندم را با
'کفچه' یا کفگیری که دسته چوبی و
سرفلزی دارد ،به اصطالح 'می شورانند'
یا هم می زنند تا ته نگیرد.
وی همچنین گفت :بعد که سمنو را بار
گذاشتند ،منتظر می مانند تا به قلیان یا به
گفته تربتی ها 'به مستی بیاید' که در این
هنگام زنان خوشحالند که سمنو دارد
می رسد و تا زمانی که از قلیان افتاد صبر می کنند
و سپس 'سر به َدمش می کنند' یعنی مانند برنج که
روی سردیگ مسی اتش می ریزند ،این کار را نیز
با سمنو انجام می دهند.
به گفته علومی ،مدت دم کشیدن سمنو به حجم
ان بستگی دارد که بعد از این مرحله باید سر
دیگ را برداشته ،هم بزنند و این کار را تا زمانی
که سمنو سفت و قرمز شود ادامه می دهند و سپس
زیر دیگ را کم می کنند تا برسد.
وی در ادامه گفت :از قدیم رسم بر این بوده،
برای این که سمنو قرمز شده و شیرین شود زنان
دور دیگ به صبحت پیرامون موارد شیرین و قرمز
پرداخته و مثال می گفتند :ای خواهر دیروز سربازار
چند تِه خیک شیره 'انگور' اِورده بیین' یا ' ای که
چیزه نیست روی سر عروس ُفالنی چندی نقل
و نبات برختن' که این ها را برای شیرین شدنش
می گفتند.
این پژوهشگر تاریخ منطقه تربت حیدریه در ادامه
گفت :کنار دیگ سمنو نیز زنانی که بیت هایی
با گویش تربتی بلد هستند ،به شعر خوانی می
پردازند و بقیه نیز صلوات می فرستند و حتی گاه
به رقص و پایکوبی به صورت 'دوره' که در این
منطقه مرسوم است می پردازند زیرا بر این باورند
که باید در کنار سمنو شاد بود تا سمنوی خوبی
از اب دراید.
علومی در ادامه افزود :بعد از اماده شدن سمنو هر
کس سهم خود را برداشته و در مدت باقی مانده
تا نوروز برای انکه چشم ناپاک به سمنو نیافتد،
ان را در باالترین طاقچه یا در اصطالح محلی
' َرف' نگه داری می کنند تا در لحظه تحویل سال
نو زینت بخش سفره هفت سین شان باشد.
خبر
navid.torbat
مدیرکل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری خراسان خبر داد:
ابریشم بایگ تربت حیدریه به ثبت ملی نزدیک می شود
مدیرکل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و
گردشگری خراسان رضوی با بیان اینکه در
معرفی ظرفیت ها و قابلیت های گردشگری و
تاریخی تربت حیدریه کارهای زیادی باید انجام
شود ،گفت :اولویت نخست ما در سال اینده ثبت
ابریشم بایگ در فهرست اثار ملی خواهد بود.
به گزارش نوید خراسان ،ابوالفضل مکرمی فر
در نخستین جشنواره منطقه ای شناخت ظرفیت
های گردشگری جنوب خراسان رضوی در تربت
حیدریه افزود :از سوی دیگر تربت حیدریه از
شهرهای کهن قبل و بعد از اسالم به شمار می
رود که هنوز به لحاظ باستان
شناسی فعالیت مناسب و
مطلوبی برای شناسایی و
احیای ان انجام نشده است.
وی با بیان اینکه اکنون در این
شهرستان 200اثر تاریخی
و گردشگری شناسایی شده
است ،گفت :ولی پیش بینی
ما شناسایی بیش از پنج هزار
اثر تاریخی و گردشگری دیگر
است که اولویت برنامه کاری
سال اینده خود را بر این
محور قرار داده ایم.
مکرمی فر افزود :هر چند بخش بایگ به عنوان
قطب ابریشم کشور از دیر باز و حتی قبل از
اسالم شهره جهانی بوده ،ولی همچون دیگر
شهرهای ایران نظیر اصفهان یا شیراز که هر
گاه نام ان ها برده می شود به ترتیب یاد میدان
نقش جهان یا حافظیه می افتیم ،چنین اتفاقی در
خصوص تربت حیدریه رخ نداده است و این
وظیفه ما و به خصوص بخش خصوصی است
که مردم جهان و به خصوص مردم ایران را با نام
تربت حیدریه در 2محصول زعفران و ابریشم
شرطی کنند.
وی تصریح کرد :به عنوان نمونه قنات قصبه
گناباد تا پیش از این مورد توجه قرار نمی گرفت
اما با احیا و معرفی ان به گردشگران ،اکنون میزان
گردشگری در این منطقه به 50برابر افزایش یافته
و این بیانگر ان است که باید از ظرفیت های این
حوزه بیشتر استفاده شود.
مکرمی با بیان اینکه محور گردشگری باید برای
تربت حیدریه تعریف شود ،گفت :برای احیای
این حوزه تسهیالت سازمان میراث فرهنگی در
سه بخش توسعه صنعت گردشگری در روستاها،
تبصره 18و تسهیالت ارتقای شاخص که عمدتا
متعلق به سرمایه گذاری در بخش اشتغال پایدار
است ،اماده همکاری و تعامل با بخش خصوصی
است.
معاون استاندار و فرماندار ویژه تربت حیدریه
نیز به ظرفیت ها و قابلیت های گردشگری این
شهرستان اشاره و اظهار کرد :در یک سال اخیر
2محوطه و یا شهر زیر زمینی در این منطقه
شناسایی شده که به دلیل کمبود نیروی انسانی
متخصص و تجهیزات و امکانات الزم ،هنوز احیا
نشده اند.
احمدعلی موهبتی افزود :در سال 28میلیون
نفر وارد خراسان رضوی می شوند که محور
تربت حیدریه به عنوان دروازه جنوبی به مشهد
می تواند ظرفیت های حوزه گردشگری ،صنایع
دستی و سوغات خود را در ابعاد مختلف به
گردشگران و مخاطبان معرفی کند.
از دیگر برنامه های جنبی جشنواره بازدید از
رباط علیا(باال) ،اغاز بهره برداری از اقامتگاه
بوم گردی روستای رودمعجن در بخش بایگ
و برپایی نمایشگاه غذاهای سنتی و سالم در
تربت حیدریه است.
اقدامات نوروزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ت ربت حیدریه
سرپرست شرکت ملی پخش
فراورده های نفتی منطقه تربت
حیدریه با اشاره به اینکه مصرف
بنزین در 11ماه گذشته 4درصد
افزایش یافته گفت :بیش از 84
میلیون لیتر بنزین در این 11ماه
امسال صرفه جویی شد.
غالم محمد احمدی در گفت و گو
با خبرنگار نوید خراسان افزود :در
این بازه زمانی مصرف بنزین با 4
درصد افزایش به بیش از 220
میلیون لیتر ،رسید.
وی گفت :همچنین نفت گاز با 7
درصد افزایش به بیش از 326
میلیون لیتر ،نفتکوره با 23درصد
افزایش به بیش از 3میلیون لیتر ،
گاز مایع با 11درصد افزایش به
بیش از 21هزارتن رسید.
احمدی با بیان اینکه در مدت یاد
شده مصرف نفت سفید نیز با 23درصد کاهش به
کمتر از 49میلیون لیتر تقلیل یافت ،افزود :روزانه
250هزار متر مکعب سی ان جی از طریق 33
باب جایگاه عرضه سوخت فعال CNGدر این
منطقه توزیع می شود.
وی اظهار کرد :با توجه به نزدیک شدن تعطیالت
پایانی سال و شروع مسافرت های نوروزی،
تمهیدات الزم برای ارائه خدمات مطلوب تر به
مسافران نوروزی تدارک دیده شده است.
منطقه تربت حیدریه یکی از مناطق 37گانه
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است
که دارای چهار ناحیه مشتمل بر 9شهرستان
تربت حیدریه ،زاوه ،مه والت ،رشتخوار ،کاشمر،
خلیل اباد ،گناباد ،بجستان و خواف است.
عملیات سالیانه منطقه حدود یک میلیارد و سیصد
ت های مایع شامل بنزین
میلیون لیتر انواع سوخ
موتور ،نفت گاز ،نفت سفید و نفت کوره و بالغ
ی ان جی در سطح
بر 70میلیون مترمکعب گاز س
منطقه است.
این منطقه دارای 46باب جایگاه اختصاصی،
4باب فروشندگی سکودار11،فروشندگی داخل
اتاقک 294 ،فروشندگی و تعاونی روستایی است.
از این تعداد 50جایگاه در طرح رتبه بندی قرار
گرفته اند که به ترتیب شامل ممتاز ،درجه یک،
درجه دو ،درجه سه و پایه هستند و از این تعداد
40جایگاه ممتاز هستند.
33باب جایگاه عرضه سی ان جی ،یک جایگاه
اختصاصی بنزین و یک باب جایگاه سی ان جی
در حال احداث است.
ناوگان حمل و نقل منطقه دارای 108دستگاه
تریلر و 49دستگاه ده چرخ 20هزار لیتر و 6
دستگاه 14هزار لیتری و 6هزار لیتری برای حمل
مصرف کنندگان عمده است.
هفته انمه نویدخراسان
انعکاس
بیس و ششم اسفند ماه / 1396سال پانزدهم /شماره 296
جاذبه های توریستی شهرستان تربت حیدریه در یک نگاه
پیشینه تاریخی
براساس شواهد وکشفیات باستان شناسی در
اطراف شهرستان تربت (بویژه غار ماپری،
سنگ نگاره های کدکن و سفالهای مکشوفه
از چندین محوطه تاریخی) حکایت از وجود
زیستگاههایی در هزاره های چهارم و پنجم قبل
از میالد در این منطقه دارد.
نام تربت حیدریه به اعتبار نام قطب الدین حیدر
( عارف نامی متوفی به سال 618ه.ق ) تقریبا از
قرن نهم هجری به بعد بر این منطقه نهاده شد.
این منطقه از جمله مناطق اباد و پررونق بوده،
روزگاری نیز جزء قلمرو اشکانیان به شمار می
امده است .در عصر صفوی به دلیل موقعیت
ویژه اش (استقرار در مسیر جاده هرات) از
اهمیت به سزایی برخوردار بوده است.در طول
دهه اول قرن دهم این والیت به تبع بقه خاک
خراسان در معرض فتنه ازبکیه قرار گرفت و
در کشمکهای بیش از دویست ساله قزلباشان
صفوی ،بارها و بارها بوسیله سواران ازبک
غارت شد.
قلعه تربت چون در کنار شاهراه بزرگ غرب
به شرق ـ پایتخت به هرات ـ قرار گرفته بود
در فتنه های خراسان نیز مورد تاراج بوده .در
دوره قاجار نیز هرچند اسحاق خان قرایی برج
و باروی محکمی برای شهر ساخت و اوضاع
شهر را سامان داد ،اما از حمالت ازبکها و
ترکمنها صدمات فراوانی را متحمل شد.
معرفی جاذبه های تاریخی و گردشگری
درشهرستان تربت حیدریه بالغ بر 200اثر
تاریخی و جاذبه گردشگری وجود دارد که
تاکنون حدود 50اثر در فهرست اثار ملی ثبت
گردیده است که شاخص انها شامل:
1ـ ابنیه تاریخی :شامل مجموعه تاریخی و
فرهنگی قطب الدین حیدر ،کاروانسرای طبسی،
کاروانسرای الری ،حمام حاجی رئیس ،مقبره و
مسجد شیخ حیدر کدکنی ،رباط کامه ،رباط
کسکک ،مزار بوری اباد ،مزار شیخ ابوالقاسم
گورکانی ،چندین اب انبار ،سرا ،بازار سنتی
و بیش از 40خانه تاریخی در داخل بافت
تاریخی شهر و...
2ـ تفرجگاهها و مناطق گردشگری :در
محدوده شهرستان سه رشته کوه به هم پیوسته
که عموم ًا جهت شرقی غربی دارند به همراه
ارتفاعات پراکنده در جنوب و جنوب شرقی
عمده ارتفاعات این شهرستان را تشکیل می
دهند و وجود این کوههای متعدد که جلگه های
وسیعی را در برگرفته از عوامل مهم تنوع اب
و هوایی در این ناحیه می باشد.که از مهمترین
مناطق می توان به ابشار رودمعجن ،رودخانه
حصار ،ارتفاعات ملکوه ،مناطق ییالقی صنوبر،
بکاول ،کامه و سریشا ،منطقه شکار ممنوع
سریشا ،موزه حیات وحش ،باغملی و پیشکوه
ا اشاره کرد .که این مناطق قابلیت بازدید برای
گردشگران اکوتوریسم ،توریسم روستایی و
عشایری و گردشگران ورزشی را دارد.
3ـ معادن :تربت حیدریه دارای معادن غنی و
متنوع با بیش از 23نوع ماده معدنی می باشد
که مهمترین انها معادن طال ،سیمان ،فوالد،
کائولین ،سنگ ،گچ ،سیلیس و ...می باشد.
معادن طالی زرمهر که در حوزه شهر بایگ می
باشد و معادن غنی سیلیس از معادن مهم کشور
می باشند به طوری که تربت را در زمره یکی
از قطبهای معدنی کشور قرار داده است .که این
موارد نیز میتواند گردشگران زئوتوریسم را به
سوی خود جلب کند.
4ـ جاذبه های کشاورزی :شهرستان تربت
حیدریه قطب تولید زعفران و ابریشم کشور می
باشد همچنین سایر محصوالت کشاورزی از
قبیل بادام ،چغندرقند ،پسته و ...دارای ظرفیت
های ویژه ای است که این ظرفیت های باعث
جذب گردشگران اگروتوریسم (گردشگران
کشاورزی) می شود.
5ـ وجود میراث های معنوی :در سطح
شهرستان از قبیل وجود مشاهیر ،اداب و رسوم
سنتی ،موسیقی مقامی ،هنرهای سنتی ،غذاهای
محلی و پوشش های سنتی در روستاها ،بازی
های بومی ومحلی و ...نیز قابلیت جذب انواع
گردشگر بویژه توریسم روستایی و تفریحی و
پژوهشی را دارد.
6ـ صنایع دستی و سوغات :در سطح
شهرستان مشاغل و هنرهای سنتی هنوز تا
حدی رواج دارد .از میان این مشاغل می
توان به اهنگری ،مسگری ،نجاری ،نمد مالی،
حصیر بافی و فرش بافی اشاره نمود .که این
صنایع دستی در کنار زعفران و دست بافته های
ابریشمی شهر بایگ می تواند سوغات مناسبی
برای گردشگران باشد .همچنین نوعی حلوا با
نام حلواجوزی (حلوا گردویی) که بیشتر در
بخش بایگ شهرستان تولید می شود از دیگر
سوغات شهرستان است.
7ـ گیاهان دارویی :وجود جلگه های وسیع و
کوههای پراکنده باعث تنوع اب و هوایی و در
نتیجه گوناگونی محصوالت کشاورزی در این
شهرستان است .مهمترین پوشش گیاهی منطقه
می توان به کنگر ،انواع گون ،انواع درمنه،
الله و ریواس اشاره کرد .از گیاهان دارویی
می توان به گل گاوزبان ،کلپوره ،اویشن ،گل
ختمی ،و کما اشاره کرد ،که این موارد نیز می
تواند در بسته سوغات شهرستان لحاظ شود.
برخی از مشاهیر و مفاخر تربت
قطب الدین حیدر و ابوالقاسم گورکانی ار
عرفای قرن پنجم و ششم
کریم الشرق کدکنی و تاج الدین کدکنی از
سپهساالران دوره سلجوقی
شیخ ابراهیم کدکنی (پدر عطار)
مالعباس راشد تربتی از عرفای معاصر
محمدرضا شفیع کدکنی ـ ذبیح اهلل صاحبکار ـ
محمد قهرمان و....
ویژگی های شاخص شهرستان
دروازه ورودی به مشهدالرضا از جنوب کشور
و عبور میلیونها زائر و مسافر از این شهرستان،
رتبه اول تولید زعفران دنیا ،رتبه اول تولید
ابریشم کشور ،وجودمعادن متعدد بویژه معدن
طالی زرمهر ،وجود بیش از 13کاروانسرای
تاریخی که نشان از موقعیت استرانژیکی
شهرستان در گذشته داشته و...
جاذبه های تاریخی
مجموعه قطب الدین حیدر (قدمت :تیموری –
قاجاریه) ،کاروانسرای طبسی (قدمت :قاجاریه)،
موزه مردم شناسی( داخل رباط طبسی) ،حمام
حاجی رئیس(قدمت قاجاریه) ،بافت تاریخی و
خانه های قدیمی داخل بافت شهر (بالغ بر 40
خانه مربوط به دوران قاجاریه) ،کاروانسرای
شورحصار ،میاندشت ،کامه و الری (صفویه
– تیموری) ،پل کسکک(قاجاریه) ،مسجد
سنگی کدکن (صفویه) ،بنای مقبره و مسجد
شیخ حیدر کدکنی (تیموری) ،سنگ نگاره های
کدکن (پیش از تاریخی تا دوران اسالمی)،
مزار بوری اباد و مزار شیخ ابوالقاسم گورکانی
جاذبه های گردشگری و
طبیعت گردی شهرستان
ابشار رودمعجن( :فاصله تا تربت حیدریه 48
کیلو متر) ،منطقه گردشگری حصار ( :فاصله تا
تربت حیدریه 50کیلومتر) ،ارتفاعات ملکوه :
(فاصله تا تربت حیدریه 80کیلومتر)
مناطق ییالقی
وجود کوههای متعدد در اطراف تربت حیدریه
،باغات و مناطق ییالقی زیبایی به وجود اورده
که در فصل های بها ر و تابستان پذیرای
گردشگران زیادی جهت گذران اوقات فراغت
است.که از ان جمله می توان به منطق ییالقی
صنوبر ،بکاول ،کامه و سریشا اشاره کرد.
روستای رزگ ،منطقه شکار ممنوع سریشا،
موزه حیات وحش(فاصله تا مرکز شهر 7
کیلومتر) ،درختان کهنسال ،باغ ملی (مرکز
شهر) ،پارک کوهستانی پیشکوه(فاصله تا مرکز
شهر 2کیلومتر)
این پارک در حاشیه جنوب غربی شهر تربت
حیدریه واقع شده است.و قریب 80هکتار
وسعت دارد.بخشی از این پارک تا ارتفاعات
سه قله امتداد یافته است .این پارک شامل مزار
شهدای گمنام ،شهربازی کودکان و رستوران
است.
مشاغل سنتی و هنرهای دستی
حلوا جوزی (سوغات شهرستان در کنار صنایع
دستی و زعفران)
بازی های بومی و محلی
ابریشم کشی بایگ در فهرست اثار معنوی
کشور ثبت شده
مراسم سنتی کف زنی بایگ و بازی های
بومی و محلی روستای نسر برای ثبت میراث
ناملموس در حال اماده شده است.
بافت تاریخی تربت
بافت تاریخی شهر تربت حیدریه از بافت های
تاریخی باارزش استان می باشد که در برگیرنده
اثار تاریخی متعددی از جمله کاروانسراها،
خانه ها ،اب انبار ،حمام ،سراها ،بازار و ...
می باشد .که به عنوان هویت و شناسنامه شهر
می باشند و مدیریت شهری بایستی در هویت
بخشی به این مجموعه تاریخی و فرهنگی
همکاری و مساعدت الزم را داشته باشند.
طبیعت گردی
یکی از توانمندیهای مهم شهرستان موضوع
طبیعت گردی است و با توجه به این ظرفیت
بالقوه شهرستان باید تالش بیشتری که در
جهت رونق صنعت گردشگری شهرستان است
صورت گیرد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث
فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری خراسان
رضوی ،علی محمدی خاطر نشان کرد :با توجه
به اینکه گردشگران اکوتوریسم با طبیعت سرو
کار دارند مساعدت و مشارکت جدی سایر
ادارات مرتبط بویژه محیط زیست ،منابع طبیعی،
جهادکشاورزی و عالقه مندان این حوزه علی
الخصوص کوهنوردان ضروری می باشد.
ایشان تصریح کرد :با توجه به اینکه توریسم
روستایی و کشاورزی از زیرشاخه های
اکوتوریسم می باشد و منطقه تربت حیدریه
دارای روستاهای ییالقی و گردشگرپذیر زیادی
از جمله روستاهای رودمعجن ،حصار ،صنوبر،
بکاول ،کامه ،سریشا ،نسر و منطقه کدکن می
باشد تالش و همت شوراها و دهیاران این
مناطق بویژه در ایجاد واحدهای بوم گردی
الزامی می باشد.
وجود بیش از 13رباط تاریخی در تربت
حیدریه نشان از اهمیت استراتژیکی این منطقه
در گذشته داشته است.
رئیس اداره میراث فرهنگی تربت حیدریه در
این موردگفت :تعدد ساخت رباط و کاروانسرا
در شهرستان تربت حیدریه نشاندهنده موقعیت
ممتاز و استراتژیکی این منطقه در گذشته بوده
است.
این بناها که مربوط به دوران صفویه و قاجاریه
می باشد در دو نوع رباط و کاروانسرا بوده
که برخی در داخل شهر و بعضی دیگر بیرون
شهر و در مسیر تردد کاروانیان ،با فواصل معین
ساخته شده است.
وی افزود :با توجه به قرار گرفتن این کاروانسرا
ها در مناطق بیابانی و کوهستانی ،با دو نوع
معماری حیاط دار و پوشیده ساخته شده اند.
از مهمترین رباطهای برون شهری می توان
به رباط کامه ،تروسک ،کسکک ،شورحصار،
میاندشت و داخل شهری به رباط طبسی ،رباط
الری ،رباط نانوا ،کامه علیا و سفلی و ...اشاره
کرد.
وی در ادامه تصریح کرد :با توجه به هماهنگی
های صورت گرفته برخی از این رباط ها مرمت
و احیا گردیده و اکثر انها که هنوز مرمت نشده
اند امادگی واگذاری به بخش خصوصی جهت
تغییر کاربری متناسب فرهنگی ،اقامتی و ...را
دارد.
وجود معادن متنوع در تربت حیدریه قابلیت
جذب گردشگری ژئوتوریسم را دارد.
با توجه به وجود بیش از 23نوع ماده معدنی
شاخص در تربت حیدریه که شهرستان را به
یکی از قطبهای معدنی استان تبدیل کرده،
موقعیت ممتازی در جهت جذب گردشگران
تخصصی بویژه گردشگری ژئوتوریسم یا زمین
گردشگری می باشد.
وجود سایر ظرفیت های گردشگری در این
محور از قبیل وجود ابشارهای رودمعجن و
حصار ،ابریشم کشی بایگ و وجود روستاهای
هدف گردشگری در این منطقه نیز کمک زیادی
در توسعه گردشگری منطقه می کند.
3
4
هفته انمه نویدخراسان
بیست و ششم اسفند مـاه1396؛ جمادی الثانی 1439؛ مارس 2018؛سـال پانزدهم ؛ شـمـاره 296؛ 4صـفـحـه
نشریه :خبری ،تحلیلی سیاسی،اجتماعی و فرهنگی خ راسان های شمالی ،جنوبی و رضوی